ПРИРАЧНИК – Дефеклошка теорија и практика

„Дефектолошка теорија и практика“ е научно списание за специјална едукација и рехабилитација  на лицата со инвалидност. „Дефектолошка теорија и практика“ објавува истражувачки рецензирани трудови од областа на специјалната едукација и рехабилитација на лица со лесна, умерена и тешка инвалидност. Во списанието можат да се објават оригинални и прегледни трудови, куси извештаи, писма Продолжи со читање →

Потпишан Меморандум за соработка

Здружението на граѓани за третман на лица со Аутизам, АДХД и Аспергеров синдром “Во Мојот Свет”  потпиша Меморандум за соработка со Филозофскиот Факултет, поточно со Институтот за Специјална Едукација и Рехабилитација и Компанијата Young Engineers  – Скопје, Македонија за промоција и имплементација на програмата Build Up, наменета покрај другото и Продолжи со читање →

Конференција: Специфичности кај лицата со Аутистичен спектар – Влатко Дабиќ

На 20-ти Јуни, 2019 година, во просториите на Филозофски факултет – Скопје се одржа Конференција на тема: “Специфичности кај лицата со Аутистичен спектар, конкретни програми и стратегии со цел успешна едукативна инклузија и интеграција”, а предавач беше Влатко Дабиќ. На предавањата се разговараше за важни елементи поврзани со психолошките и функционалните Продолжи со читање →

Објава на Глас на Америка

Глас на Америка пишува: Поддршка за лицата со аутистичен спектар на нарушувања Амбасадорот на Република Чешка во Скопје, Мирослав Томан и претседателот на здружението „Во мојот Свет”, Златко Стојановски, неодамна потпишаа договор за донација. Соработката почнува со донацијата од чешката амбасада за целосно опремување на Центарот за рехабилитација, едукација и Продолжи со читање →

Амбасадата на Република Чешка со поддршка за “Во Мојот Свет”

Потпишувањето на договор за донација помеѓу Амбасадорот на Република Чешка во Р.С.Македонија, Мирослав Томан и Претседателот на Здружението “Во Мојот Свет” Златко Стојановски, претставува почеток на соработка помеѓу Амбасадата и Здружението. Предмет на договорот е донација од страна на Амбасадата на Република Чешка за Здружението, за целосно опремување на  Центар Продолжи со читање →

Проект: Реконструкција и опремување на Центар за Едукација и Рехабилитација – “Во Мојот Свет” во Охрид

Во рамки на договорот кој што беше потпишан од страна на Здружението Во Мојот Свет и Амбасадата на Р. Бугарија во Р. С. Македонија,  за реновирање и опремување на Центар за Едукација и Рехабилитација, Здружението започна со реновирање на просторот кој е сместен во Општата Болница Охрид, во одделот на Педијатрија. Продолжи со читање →

Во Мојот Свет по трет пат на Годишно Генерално Собрание на АДХД Европа

Здружението Во Мојот Свет веќе три години е рамноправна членка на АДХД Европа, а претходниот викенд во Дубровник беше одржано Годишното Генерално Собрание за 2019 година. АДХД Европа постои за да ги унапреди правата и достоинството и се залага за сите оние кои се засегнати од АДХД  низ цела Европа. Продолжи со читање →

Одбележување на 2-ри Април во Охрид

За првпат оваа година, 2-ри Април, Меѓународниот ден на свесноста за аутизмот беше одбележан и во Охрид. Настанот беше поддржан од страна на Амбасадата на Р. Бугарија во Р. Северна Македонија, Општина Охрид, Центарот за култура Григор Прличев, Шпаркасе Банка,  Охридски бисер – Михајло Филев, , како и Здружението за Продолжи со читање →

Македонија во сино! Се одбележува 2-ри Април – Меѓународниот ден на свесноста за аутизмот

По повод 2-ри Април – Меѓународен ден на свесноста за Аутизмот а по иницијатива на Здружението ‘’Во Мојот Свет” и Амбасадата на Р. Бугарија во Р. Северна Македонија, зградите на Владата на Р. Северна Македонија, Археолшки музеј, општините Аеродром Охрид и Битола, како и Домот на култура во Тетово беа Продолжи со читање →

Што е Play Attention?

ШТО? Едуфидбек е технологија која настанала со комбинација на скенирање мозочни импулси, когнитивни вежби и техника на обликување на однесување. Овој сеопфатен состав за вежбање и одржување на внимание се нарекува  Play Attention. ЗОШТО? Play Attention – им помага на поединци – деца или возрасни лица да го согледаат својот Продолжи со читање →