Конференција: Специфичности кај лицата со Аутистичен спектар – Влатко Дабиќ

На 20-ти Јуни, 2019 година, во просториите на Филозофски факултет – Скопје се одржа Конференција на тема: “Специфичности кај лицата со Аутистичен спектар, конкретни програми и стратегии со цел успешна едукативна инклузија и интеграција”, а предавач беше Влатко Дабиќ. На предавањата се разговараше за важни елементи поврзани со психолошките и функционалните Продолжи со читање →


Објава на Глас на Америка

Глас на Америка пишува: Поддршка за лицата со аутистичен спектар на нарушувања Амбасадорот на Република Чешка во Скопје, Мирослав Томан и претседателот на здружението „Во мојот Свет”, Златко Стојановски, неодамна потпишаа договор за донација. Соработката почнува со донацијата од чешката амбасада за целосно опремување на Центарот за рехабилитација, едукација и Продолжи со читање →


Амбасадата на Република Чешка со поддршка за “Во Мојот Свет”

Потпишувањето на договор за донација помеѓу Амбасадорот на Република Чешка во Р.С.Македонија, Мирослав Томан и Претседателот на Здружението “Во Мојот Свет” Златко Стојановски, претставува почеток на соработка помеѓу Амбасадата и Здружението. Предмет на договорот е донација од страна на Амбасадата на Република Чешка за Здружението, за целосно опремување на  Центар Продолжи со читање →


Проект: Реконструкција и опремување на Центар за Едукација и Рехабилитација – “Во Мојот Свет” во Охрид

Во рамки на договорот кој што беше потпишан од страна на Здружението Во Мојот Свет и Амбасадата на Р. Бугарија во Р. С. Македонија,  за реновирање и опремување на Центар за Едукација и Рехабилитација, Здружението започна со реновирање на просторот кој е сместен во Општата Болница Охрид, во одделот на Педијатрија. Продолжи со читање →


Во Мојот Свет по трет пат на Годишно Генерално Собрание на АДХД Европа

Здружението Во Мојот Свет веќе три години е рамноправна членка на АДХД Европа, а претходниот викенд во Дубровник беше одржано Годишното Генерално Собрание за 2019 година. АДХД Европа постои за да ги унапреди правата и достоинството и се залага за сите оние кои се засегнати од АДХД  низ цела Европа. Продолжи со читање →


Одбележување на 2-ри Април во Охрид

За првпат оваа година, 2-ри Април, Меѓународниот ден на свесноста за аутизмот беше одбележан и во Охрид. Настанот беше поддржан од страна на Амбасадата на Р. Бугарија во Р. Северна Македонија, Општина Охрид, Центарот за култура Григор Прличев, Шпаркасе Банка,  Охридски бисер – Михајло Филев, , како и Здружението за Продолжи со читање →


Македонија во сино! Се одбележува 2-ри Април – Меѓународниот ден на свесноста за аутизмот

По повод 2-ри Април – Меѓународен ден на свесноста за Аутизмот а по иницијатива на Здружението ‘’Во Мојот Свет” и Амбасадата на Р. Бугарија во Р. Северна Македонија, зградите на Владата на Р. Северна Македонија, Археолшки музеј, општините Аеродром Охрид и Битола, како и Домот на култура во Тетово беа Продолжи со читање →


Што е Play Attention?

ШТО? Едуфидбек е технологија која настанала со комбинација на скенирање мозочни импулси, когнитивни вежби и техника на обликување на однесување. Овој сеопфатен состав за вежбање и одржување на внимание се нарекува  Play Attention. ЗОШТО? Play Attention – им помага на поединци – деца или возрасни лица да го согледаат својот Продолжи со читање →


Работна средба – Охрид

Во присуство на претставници на Општата Болница – Охрид, претставници на Амбасада на Р. Бугарија и Потпреседателот на Здружението Во Мојот Свет, беше одржана работна средба во насока на подготовка за реконструкција на простор во рамки на Болницата кој е наменет за отварање на Регионален Центар за Едукација и Рехабилитација.


СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ: Бараме итно ставање на дневен ред на Собранието на Законот за социјална заштита и дополнувањето на Законот за заштита на деца

Ние, членките на Македонската платформа против сиромаштија и нашите пријателски организации, изразуваме згриженост за одлагањето на донесувањето на Законот за социјална заштита и дополнувањето на Законот за заштита на деца и бараме нивно итно ставање на дневен ред на Собранието. Со оглед на алармантната ситуација со сиромаштијата во земјата, неопходно Продолжи со читање →