Проект: Волонтеризмот во служба на аутизмот-Струга 2013

Здружението ВО МОЈОТ СВЕТ во периодот од 03.08.2013 до 10.08.2013 година имплементираше и реализираше проект Младинска размена под работен наслов Voluntarism in service of autism. (Волонтеризмот во служба на аутизмот). Проектот беше реализиран во Струга, Р. Македонија, по добиенот грант од Националната Агенција за Европски образовни програми и мобилност на Продолжи со читање →

Затварање на Seat Open 2013

Третиот по ред традиционален и хуманитарен турнир SEAT OPEN 2013 беше свечено затворен на 04.07.2013 година со пригодна свеченост на прогласување на победниците по категории, благодарност до учесниците и спонзорите кои тоа го овозможија и донирање на собраните средства на здружението ВО МОЈОТ СВЕТ за кого и беа наменети. Во Продолжи со читање →

Ретроспектива на аутизмот во РМ

Во рамките на априлската кампања ЕДЕН СВЕТ ЗА СИТЕ здружението ВО МОЈОТ СВЕТ на ден 20 Април 2013 година организираше стручен собир на тема „Ретроспектива на аутистичниот спектар на нарушувања во Република Македонија“ што се одржа во просториите на Филозофскиот факултет во Скопје-Институт за дефектологија. На собирот учествуваа еминентни стручни Продолжи со читање →

Мечување како тип на терапија

  Здружението ВО МОЈОТ СВЕТ со своите контакти со институции, поединци, здруженија и организација секогаш настојува на своето членство и пошироката јавност да им предочи искуства, сознанија и оригинални идеи (најдобрата пракса) од развиените земји кои се отидени многу понапред во сузбивањето на аутистичниот спектар на нарушувања. Така на ден Продолжи со читање →

Одбележан 2 Април 2013-Меѓународниот ден на аутизмот

Традиционално, здружението ВО МОЈОТ СВЕТ и оваа 2013 година го одбележа 2-ри Април, Меѓународниот ден на аутизмот означувајќи почеток на својата целомесечна кампања ЕДЕН СВЕТ ЗА СИТЕ со која, преку низа активности и случувања уште еднаш ќе ја придвижи македонската јавност за свеста од постоењето на аутистичниот спектар на нарушувања Продолжи со читање →

Донација од DM маркети

По повод отварањето на новата продавница од синџирот маркети DM, на булевар Крсте Мисирков , а по покана на компанијата здружението ВО МОЈОТ СВЕТ беше гостин на настанот на ден 21.03.2013 година. Во периодот од 12-13 часот на каса услужуваше актерот Фисник Зекири, а целокупниот приход беше дониран на здружението. Продолжи со читање →

Семинар за Сензорна Интеграција со CSPER

    Долгоочекуваниот семинар за сензорна интеграција конечно се случи, на ден 09.03.2013 година во просториите на клиничката болница Аџибадем Систина, а во организација на здружението ВО МОЈОТ СВЕТ со гости-предавачи од CSPER центарот од Белград, Република Србија. Впечатоците и оценките на здружението се поклопуваат со оние на присутните, а Продолжи со читање →

СЕМИНАР СО СТРУЧНИ ЛИЦА ОД БУГАРИЈА

460views Здружението за третман на лица со аутизам, АДХД и Аспергеров синдром ВО МОЈОТ СВЕТ во соработка со амбасадата на Република Бугарија во Македонија организираше и спроведе еднодневен семинар за родители и стручни лица од областа на аутизмот. Семинарот под работно име РАНАТА ДИЈАГНОЗА И УЛОГАТА НА РОДИТЕЛИТЕ ВО ПОДОБРУВАЊЕТО Продолжи со читање →